Maksim Gorki

Maksim Gorki i pagëzuar si Aleksej Maksimoviç Peshkov, lindi më 28 mars të vitit 1868 në Nizhni Novgorod, Rusi, ishte shkrimtari rus, i njohur në botë me veprat: “Zgalemi”, “Makar Çudra”, “Jeta e Klim Samginit”, “Nëna”, “Vepra e Artamonovëve”, “Malva”, “Lindja e një njeriu”, etj. Veprat e tij janë përkthehyer në gjuhë të ndryshme të botës, dhe ai dhe veprat e tij janë bërë objekt i vëmendjes së ngushtë të kritikëve të huaj. Romani i tij "Nënë" shënoi edhe lindjen e realizmit socialist në letërsi.