E zjarrit dhe e vetmisë

Cili ankth, cila kënaqësi mban të përkulur mbi tekstin që po shkruan, Manto Mavrojenis, atë arkonde të rënë prej vakti, të harruarën tashmë “Heroinë dhe Madonë” të Mikonos, atë që e futi vendlindjen e saj në vallen e revolucionit të 1821-shit, që e shpëtoi nga algjerianët dhe e shpenzoi pasurinë e saj të madhe për qëllimet e kësaj lufte?

Natë për natë - është viti 1838 dhe mbret është Otoni, me origjinë bavareze - ajo sjell ndër mend kujtime dhe persona që kanë vdekur tashmë, gjakos plagë të vjetra. Rrëfen jetën e saj, luftën e saj, atë dashuri të saj të madhe me fund shumë të hidhur për Dhimitër Ipsillantin. Dhe bashkë me to, rrëfen peripecitë që ndoqën kombin që kishte ngritur krye. Shpërthimet e pasioneve, heroizmat, çmenduritë hyjnore, por edhe vuajtjet, tradhtitë, luftën vëllavrasëse. Flet për rolin që luajtën Fuqitë e Mëdha. Pritëse e kësaj letre, të këtij teksti të shkruar, është e “bija e saj për zemër”, Akrivija, e mërguar, nën peshën e një sekreti të tmerrshëm që prej periudhës së saj të robërisë në Egjipt. Që të “mos harrojë rrënjët e saj të përvuajtura”, të mos harrojë “se ëndrrat ndryshojnë botën”...

Detajet rreth librit
Autori Lily Mavrokefalou
Shtëpia botuese Botimet Toena
Përkthyesi Kristo Pulla
Kategoria

Histori

Roman

Bashkëkohorë

Letërsi e huaj

Numri i faqeve 544
Data e botimit Nëntor 2021
ISBN 9789928348401
Gjuha Shqipe
Libër fizik
1200 Lekë

Dërgesa brenda 2-5 ditë pune